Dns Temizleme Nasıl Yapılır?

0

Dns temizlemek genellikle İnternet ortamında istenilen sayfaya ulaşılmaması sonucunda başvurulan bir yöntemdir. Bir bilgisayar kendisinden istenilen siteye giriş yapmadan önce o girilen siteyi hafızasına kaydeder. Bu kaydettiği sayfaya bazı dönemlerde giriş yapması zorlaşabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşıldığında dns temizleme işlemi yapılmalıdır. Dns temizleme işleminden sonra girilen tüm sayfalar ve İnternet adresleri silinecektir. Bilgisayar yeni bir IP adresine sahip olacaktır. Dns temizleme işlemi yapılmadan önce bazı aşamalar belirlenmelidir. Bunlar şöyledir;

Başlat menüsü tıklandıktan sonra çalıştır açarak ekrana cmd yazılır ve tamam butonu tıklanır.

  • Açılan ekranda sırasıyla aşağıda verilen komutlar takip edilir.
  • ipconfig /flushdns,
  • ipconfig /release,
  • ipconfig /renew
  • Exit işlemi yapılır.

Belirtilen işlemler sırası ile yapıldığında dns temizleme işlemi gerçekleştirilir. Bunun için kullanılan bilgisayarın yeniden başlatılması gerekmektedir.

Dns Nedir?

En yalın hali olarak dns geçmektedir. Alan yani isimleri IP adreslerine çeviren sistem olarak tanımlanır. İnternet ağına sahip bütün bilgisayarlar için İP adresleri tanımlanmıştır. Belirli sayılar ile oluşan bu adreslerin akılda kalması oldukça zordur. Bir nevi bir kod olarak kullanılır. İnternet kullanımı için gerekli olması zorunlu olan bir şeydir.

Dns Temizlemeye Neden İhtiyaç Duyarız?

İnternet ağının kullanmak isteyen kullanıcıların girmiş olduğu adresleri bilgisayarlar kaydetmiş olur. Her seferinde bilgisayara girmek yerine bilgisayarın kaydetmiş olduğu bilgiler sayesinde kolaylık yaşarlar.

Dns temizlemek, herhangi bir Web adresinin değişmesi veya yoğun giriş sonucunda tıkanması sonunda bu işleme başvurmak gerekir. Dns temizlendiğinde bilgisayar yeni bir IP adresine kavuşacağı için giriş işlemi kolaylaşacaktır.

Bu işlemi yaptığınızla bilgisayar hafızasını sıfırlamış olur ve yeniden yeni adresleri kodlamaya hafızasına yazmaya hazır hale gelir. Geçersiz Dns adresleri ile karşılaşılan ve güncel adreslerine ulaşılamayan Web sitelerine ulaşmak için bu yönteme başvurmak olumlu sonuçlanmaktadır. Dns değişimi ülkemizde mahkemeler tarafından yasaklanmış olan sitelere ulaşmak için yapılan bir işlemdir. İnternet hızından memnun olmayan insanlar için de var olan hafızayı sıfırlamak için Dns temizleme işlemine ihtiyaç duyulur..

Windows İşletim Sisteminde Dns Nasıl Değiştirilir?

Bu işletim sistemini kullananlar için de Dns değişikliği işlemi yapmak çok basittir. Genellikle güncellenen Web adresleri veya yasaklanan sitelere erişmek için yapılan bu işlem için belirli aşamalar yapmak gerekir. Bu aşamalar dikkatli şekilde yapıldığında işlem gerçekleşmiş olur. Bunlar şöyledir;

  • ‘Ağ ve paylaşım merkezi’ bölümü seçilmeli,
  • ‘Bağdaştırıcı ayarları değiştirin’ butonu seçilmeli,
  • ‘Ethernet özellik ayarları’ seçeneği seçilmeli,
  • ‘İnternet protokol sürümü 4’ bölümünden Dns işlemi değiştirilir.

Artık bütün işletim sistemine sahip teknolojik araçların Dns değişimi yapılması mümkündür. Bunun için belirli sistem ve aşamalar vardır. Bunları bilen kişilerden yardım alınmalı veya iyi araştırma yapılması gerekmektedir.

Dns’nin Kullanım Amacı Nedir?

Kısaca açıklamak gerekirse Dns amaç olarak IP adreslerini akılda tutmaya yarayan bir sitemdir. Gelişen teknolojinin yardımı ile İnternet sayesinde teknolojik araçların hepsinde bunu gerçekleştirmek mümkündür.

İnternetin bir marka haline gelebilmesi içinde Dns teknolojisinden yararlanılmıştır. Bu teknolojinin gelişmesi bu işlemi kolaylaştırmıştır. Dns olmasa insanların firmaların kendi isimlerinin geçtiği domain adreslerini kullanmaları kolay olmayacak ve İnternette markalaşma çabası boşa çıkacaktır.

Birçok insanın dönemsel olarak İnternet kullanımının zorlaştığı dönemlerde Dns değiştirme yoluna başvurulmuştur. Tamamen Ip adreslerinin akılda tutulma işleminin zor olmasından dolayı Dns kullanımı bu işi kolaylaştırmıştır. Dns bu anlamda insanların hayatlarında İntenet kullanımı açısından birçok kolaylık sağlamıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.