Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

0

Kuzu göbeği mantarı diğer bir bilinen adıyla morel, dünyada en fazla talep gören ve ilgi duyulan yabani mantar türlerinden birisidir. Bu mantarı bu kadar özel yapan durum ise, çiftliklerde yetiştirilmiyor olması ve tamamen dağdan birebir toplanan bir ürün olmasıdır. Mantarda yenen kısım toprağın altında yetişir. Hatta yanında da organik bir ağaçlıklar bulunur.

Her bahar ayında, bu mantara ilgi duyan kişiler ormanlık alanlarda mantar avına çıkmaktadırlar. Kuzu göbeği mantarının birçok çeşidi bulunmakta ancak bunları kimse bilmemektedir. Tek bilinen ise, kuzu göbeği mantarının oldukça lezzetli olmasıdır.

Bulunması oldukça zor olmasından dolayı da doğal olarak mantar bir miktar pahalıdır. Ancak imkânınız varsa kesinlikle bu mantarı yetiştirmelisiniz. Evet, bu mantarı yetiştirmek zor olabilir fakat karşılığında buna değebileceğini görebilirsiniz. Dolayısıyla insanların kafasında Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir? Tarzında sorular bulunmaktadır. Şimdi bu konuya biraz daha değinelim.

Kuzu Göbeği Nasıl Yetiştirilir?

Kuzu Göbeği mantarı yetiştirmenin en zahmetli kısmı ekme işlemidir. Ancak aşağıda aktaracağımız bilgiler ile rahatlıkla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Ekeceğiniz Konum,
  • Toprak Türü,
  • Mantarlar,

İşte bu kadar basit! Bakalım bu işlem nasıl gerçekleştirilmektedir.

Ekeceğiniz Konum

Öncelikle nereye ekeceğinize karar vermelisiniz. En ideal konum ağaçların dipleridir. Ekim yaptığınızın yer mutlaka gölge olmalıdır ve gün içerisinde en fazla 3 saat kadar direkt güneş ışığı almalıdır.

Toprak Türü

Bağımsız olarak ekeceğiniz mantar için ayrı toprak hazırlamalısınız. Öncesinde toprak üstünde bir talaş yakarak, doğal kül temin etmelisiniz. Ardından doğal olan külü, bir miktar talaş ve toprakla harmanlamalısınız. 1 cm olacak şekilde toprağı çapalayın. Böylece ekim işlemini yarılamış olmaktasınız.

Mantarlar

Eğer öncesinde pratik olması açısından mantar ekim kiti temin ettiyseniz, elinizdeki imkanlar ile kendi kitinizi yapabilirsiniz. Bunun için 4 litre kadar su hazırlamak yeterlidir. Suya bir miktar şeker pekmezini ilave edin. Bir miktar da tuz ilave ederek bakteri oluşumunu da engelleyebilirsiniz. Ocakta kaynama noktasına gelince kapatarak, oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ardından tülbent aracılığıyla süzerek karışımı, hazırlanan toprağın üzerine dökün. En son olarak da toprak üstünü yapraklarla kapatarak mantarın çıkmasını bekleyin.

Kuzu Göbeği Nasıl Hasat Edilir?

En keyifli olabilen işlemlerden birisidir. Hasat işlemi yapabilmek için, keskin bir bıçaktan yardım alabilirsiniz. Genelde boyları 7 cm olduğunda hasat zamanı gelmiş demektir. Özellikle toprağın böceklenmemesi için bir fırça kullanmakta fayda vardır. Topladığınız mantarları plastik bir saklama kabı aracılığıyla, buzdolabında birkaç gün kadar muhafaza edebilirsiniz.

Eğer topladığınız mantarların yemeğini yapmak istiyorsanız, iyi bir şekilde kirden arındırmalısınız. Hemen yiyemeyecekseniz yıkamayın çünkü bu durum mantarın daha çabuk çürümesine yol açabilir. 3 günden daha fazla saklamak istiyorsanız, derin dondurucu da muhafaza edebilirsiniz.

Kuzu Göbeği Lezzetli midir?

Kuzu Göbeği mantarı toprak, ceviz ve fıstık karışımı bir tada sahiptir. Keskin tatların birleşmesiyle aroması güçlü ve bir o kadar da farklıdır. Etten daha yumuşak bir yapısı vardır. Oldukça sağlam bir protein kaynağıdır. Yemeklerde de kullanarak, lezzetini daha fazla arttırabilirsiniz.

Kuzu Göbeği Sağlığa İyi Geliyor mu?

Bunun cevabı aslında çok açıktır. Çünkü mantar, tamamen toprak üzerinden vitamin ve mineraller toplamaktadır. En temelinde mantar içerisinde bakır, demir, fosfor, çinko, D vitamin ve B2 vitamini barındırmaktadır. Kan şekerinin dengeleyerek, karaciğer gibi bozuklukları da tedavi etmektedir. Dolayısıyla bu mantarı yetiştirirken ilk deneme de başarılı olamayabilirsiniz. Eğer ekimden itibaren 10 gün içinde mantar göremezseniz mutlaka tekrar denemelisiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.