Forfaiting Nedir, Avantajları Nelerdir?

0

İhraç edilmiş olan yatırım mallarının bir ödeme planı dahilinde alacaklarının banka ya da aracı bir kuruluş tarafından tahsil edilmesi forfaiting denir. Forfaiting nedir? Bu sorunun cevabı ayrıntılı şekilde forfaiting taraflarını tanımlayarak açıklanabilir. Forfaiting kavramında 4 taraf vardır. Alacak hakkını devreden forfaitist alacak hakkını devralan forfaiter, ithalatçı ve garantör vardır.

Garantör güvence vererek gerçekleşmesini gözlemleyen gerçek ya da tüzel kişidir. Bu tür faaliyetler son derece teknik detayları da içermektedir. Bundan dolayı da söz konusu yatırım alanına yönelirken mutlaka ayrıntılı bir şekilde bilgi almak da faydalı olacaktır. Günümüz koşullarında Forfaiting söz konusu olduğunda karşımıza çok sayıda farklı avantaj da çıkmaktadır. Peki Forfaiting avantajları nelerdir? İşte ayrıntılar!

Forfaiting Avantajları Nelerdir?

Forfaiting işlemi, ihracat yapan kuruma faizi sabit tutarak kredi ve nakit temini yapar. Forfaiting nedir? Sorusunun cevabı uzun süreli ithalat ihracat işlemlerinde genelde yatırım ürünleri için kullanılır. 6 ay ile 7 yıl arasında bir süresi vardır ve risk hiç yoktur. Forfaiting şirketin bilançosunda alacak toplamının büyümesini engeller. Peşin satış miktarı artar.

Satıcı işletme sigorta maliyetlerinden kurtulmuş olur. İthalatçı açısından ödemeler hemen yapılmadığından, firmanın kredi hakkı olur. Borç kapasite ve çeşidini kullanabilir. Satıcının risklerden korunması dolayısı ile ithalatçı firmanın pazarlık yapma avantajı olur. İhracatının rekabet kapasitesi artar. Bu da sizi sektörde güçlü kılmaya yetecektir. Elbette ki Forfaiting beraberinde birtakım riskler de getirebilir. Bundan dolayı bu tarz faaliyetlerde titiz bir çalışmanın içerisinde yer almak da şarttır. Peki, Forfaiting dezavantajları var mıdır? Varsa nelerdir? İşte detaylar!

Forfaiting Dezavantajları Nelerdir?

Forfaiting dezavantajları ihracatçı firma açısından bakıldığında, garantörün güvenilir olduğunun forfaiting firmasına anlatılması gerekir. Forfaiting nedir? Ayrıntılı bilgi sahibi olmak için avantaj ve dezavantajlarını bilmek gerekir. İthalatçı ülkenin kıymetli evrak mevzuatının bilinmesi gerekir. Bu konu ile ilgili mevzuatı detaylı bilmemek riskleri artırabilecektir.

Garantiler ithalatçı finansman giderlerini artırabilir. Bono, poliçe gibi kıymetli evraklar ithalatçıya borç yükler. Yatırım ürünleri ile ilgili herhangi bir sorun yaşanması durumunda, uğranılan zararın ihracatçı firmadan istenmesi mümkün olmaz. Bütün bu bilgiler ışığında Forfaiting kavramının ithalata sektörü açısından son derece önemli bir kavram olduğunu ifade etmek de mümkün olmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.